Türk Vatandaşlığı Kanunundaki şartları taşımanız halinde yetkili makam kararıyla Türk vatandaşlığını kazanabilirsiniz. Ancak, şartları taşımanız vatandaşlık için size mutlak hak sağlamayacaktır.
- Türkiye’de vatansız kişi kimlik belgesiyle ya da ikamet sahibi olarak 5 yıl süreyle kesintisiz olarak ikamet etmeniz durumunda vatandaşlık için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak süre şartının yanı sıra yeteri kadar Türkçe konuşabilmek, iyi ahlak sahibi olmak ve genel sağlık bakımından tehlike teşkil edecek bir hastalığa sahip olmamak gibi ek şartlar da aranmaktadır.
- Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğinizi Türkiye'de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye'ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmeniz size başvuru için hak sağlayabilir. Yanı sıra Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye'de tamamlamak ta Türkiye’ye vatandaşlık başvurusu yapmanız için size hak verir.
- Türk vatandaşı ile en az 3 yıldır evli olmanız ve evliliğinizin devam etmesi halinde Türk vatandaşlığı kazanmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuzdan sonra eşinizin vefat etmesi durumunda aile birliği içinde yaşama şartı aranmaz.
- Türk Vatandaşlık Kanunu, istisnai olarak vatandaşlık kazanılmasına ilişkin hükümler de içermektedir. Buna göre millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir halinizin bulunmaması şartıyla İçişleri Bakanlığının teklifi, Cumhurbaşkanının kararıyla Türk vatandaşlığını kazanabilirsiniz.
Türk vatandaşlığına başvuru yapabilmek ve vatandaşlık hakkını elde edebilmek için vatandaşı olduğunuz ülkenin kanununa göre, vatansız iseniz Türk Medeni Kanunu’na göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmanız gerekir. Yanı sıra başvuru sürecinde toplum içinde yaşamanın getirdiği sorumluluk duygusu ile davranarak iyi ahlak sahibi olduğunuzu göstermek, davranışlarınız ile çevrenize güven vermek, toplum değerlerine aykırı kötü alışkanlıklarınızın bulunmaması başvuru sonucunuzu etkileyecek hususlar arasındadır. Öte yandan Türkiye’de kendi geçiminizi ve varsa bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin geçimini sağlayacak gelir seviyesine sahip olmanız gerekir.
BİLGİ Vatandaşlık başvurusuna ilişkin ek şartlar, başvurunun nasıl yapılacağı ile kimlerin istisnai vatandaşlık kazanabileceği hakkında detaylı bilgi almak için www.nvi.gov.tr adresini ziyaret edebilir ya da ALO 199 hattını arayabilirsiniz. |
ÖNEMLİ NOT Türk Vatandaşlığı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 19.09.2018 tarih ve 30540 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığının 106 no'lu kararı ile yürürlüğe girmiştir. Böylece Yönetmeliğin 20'nci maddesinde belirtilen tutarlara ilişkin iyileştirici düzenlemeler yapılmıştır. - En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında "Sabit Sermaye" yatırımı gerçekleştiren yabancı yatırımcılar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, - En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alan yabancı yatırımcılar Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, - En az 50 kişilik istihdam oluşturan yabancı yatırımcılar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, - En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı Türk Lirası tutarında Devlet Borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın alan yabacı yatırımcılar Hazine ve Maliye Bakanlığınca, - En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı Türk Lirası tutarında Devlet Borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın alan yabacı yatırımcılar Hazine ve Maliye Bakanlığınca, - En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı Türk Lirası tutarında Gayrimenkul Yatırım Fonu katılma payı veya Girişim Sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın alan yabancı yatırımcılar Sermaye Piyasası Kurulunca, - Adlarına uygunluk belgesi düzenlenen kişiler, 6458 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin (j) bendi kapsamında ikamet izni için ikamet ettiği il göç idaresi müdürlüğüne başvurduktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmek üzere il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğü tarafında dosyaları düzenlenmektedir. |
Başvuru Makamı ve Usul
Türk vatandaşlığına geçiş için yukarıda belirtilen şartları taşıyorsanız, yaşadığınız ilin valiliğine bizzat başvurmanız veya özel vekaletname verdiğiniz kişi tarafından müracaat edilmesi gerekir.
Ergin olmayan veya ayırt etme gücünden yoksun bulunan kişilerin vatandaşlıkla ilgili başvuruları veli ya da vasileri tarafından yapılmalıdır.
Türk vatandaşlığını kazanmak istiyorsanız, aranan ikamet süresi içinde toplam altı ayı geçmemek üzere Türkiye dışında bulunabilirsiniz. Türkiye dışında geçirdiğiniz toplam altı ayı geçmeyen süre, öngörülen ikamet süresi içinde değerlendirilir.
İkamet süresi içinde toplam altı aydan fazlasını Türkiye dışında geçirmeniz ya da geçerli ikamet izni olmaksızın veya ikamet izni almadan altı aydan fazla Türkiye'de bulunmanız ikamet süresini keser ve bu tarihten önceki ikamet süreleri dikkate alınmaz.
ÖNEMLİ NOT Yasal ikamet izni olmaksızın veya yasal olmakla birlikte Türkiye'de yerleşme niyetini göstermeyen; sığınma veya iltica başvuru sahibi, sığınmacı, öğrenim, turistik, öğrenim gören çocuğuna refakat, tedavi gibi amaçlarla alınan ikamet tezkeresiyle Türkiye’de bulunduğunuz süre, Türk vatandaşlığının kazanılmasında geçerli ikamet olarak kabul edilmez. |
Türk vatandaşlığının kazanılmasında kabul edilmeyen ikamet nedenleri ile Türkiye'de bulunan kişinin sonradan geçerli sayılan bir nedenle ikamete bağlanması halinde önceki ikamet süreleri de hesaba katılır. Bu hüküm, turistik amaçlı ikamet izni ile Türkiye'de bulunanlar hakkında uygulanmaz.
Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancıların başvuru sırasında ibraz ettikleri yabancı makamlardan alınan diploma, pasaport gibi belgelerin Türkçe tercümeli ve noter tasdikli olması yeterlidir.
Başvuruda İstenilen Belgeler
Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması
En az üç yıl bir Türk vatandaşı ile evliyseniz ve evliliğiniz devam ediyorsa Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvurabilirsiniz. Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığına başvurmak istiyorsanız aşağıdaki şartları yerine getirmeniz gerekir.
a) Aile birliği içinde yaşama,
b) Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama,
c) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama şartları aranır.
Başvurudan sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde aile birliği şartı aranmaz.
Başvuruda İstenilen Belgeler