Türkiye’de tam zamanlı yasal çalışma süresi, bir iş için haftalık 45 saattir. Haftalık 45 saat çalışma durumunda çalışan asgari ücrete hak kazanır. Asgari ücret yıllık olarak belirlenmektedir. Haftalık çalışma sürenizin 45 saatten daha fazla olması durumunda da işveren “fazla çalışma ücreti” ödemek zorundadır.
BİLGİ Güncel asgari ücret tutarını öğrenmek için tıklayınız. |
Her çalışan gibi sizin de yıllık izinleriniz yasal düzenlemelerle koruma altındadır. Aynı işyerinde 1 yılı doldurduğunuz andan itibaren yıllık izin hakkına sahip olacaksınız. Bu süreye, deneme süreniz de dâhildir. Ayrıca sahip olduğunuz yıllık izin süresi, işyerinde çalıştığınız süreye bağlı olarak değişecektedir.
Eğer aynı iş yerinde;
Yıllık izinlerinizi kullanmadan işten ayrılmanız durumunda, işveren izin sürenize karşılık gelen ücreti size ödemek zorundadır.
Yıllık iznin yanı sıra, günlük çalışma sırasında ara dinlenme izni hakkınız bulunmaktadır.
Kanunlar, çalışanlara belirli durumlarda geçerli olmak üzere mazeret izni hakkı tanımaktadır. Evlenmeniz, evlat edinmeniz ya da anne-babanızın, eşinizin, kardeşinizin, çocuğunuzun ölümü halinde 3, eşinizin doğum yapması durumundaysa 5 günlük mazeret izniniz bulunmaktadır.
Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde işyerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.
BİLGİ Çalışma, sosyal güvenlik, Türkiye İş Kurumu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu hakkındaki tüm sorularınız için ALO 170'i arayabilirsiniz. ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri ile ilgili şikayetlerinizi iletebilirsiniz. ALO 170’i 7/24 ücretsiz olarak arayabilirsiniz. |